maandag 16 november 2009

Membrillo

Van een buurvrouw kreeg ik een grote zak kweeperen. Dat werd dus een middagje keuken.
Het is een flinke klus met die mooie ,maar o zo harde vruchten.
Het resultaat was een paar potten marmelade, gelei en een plak kweeperenpasta.

Av en granne fick jag en stor påse kvitten. Det blev en eftermiddag i köket.
Det är mycket arbete med dessa vackra men oj så hårda frukter.
Resultatet blev några burkar marmelad, gelee och en plåt kvittenpasta.


De snoepjes van die kweeperenpasta zijn verrukkelijk. Het werk meer dan waard.
In een kookboekje dat gaat over vijgen en kweeperen las ik dat het recept al heel oud is. In de tijd van de romeinen werd het al gemaakt. Weliswaar niet met suiker maar met o.a. honing.
De romeinen noemden de vrucht Melimelum (=honingappel).
In Frankrijk heet het Pate de Coing, met honing gemaakt Cotignac Orleanais.
In Spanje is het Carne de Membrillo en in Portugal Ladrilhos de marmalo.
Maar het is duidelijk dat het een bekende lekkernij is.

Godis av kvittenpasta är jättegoda. Dem är verkligen värd allt arbete.
I en kokbok som handlar om kvitten läste jag att receptet är mycket gammal. Redan under romerna gjorde man dem. Inte med socker men med honung.
Romerna kallade frukten för Melimelum (=honungsäpple).
In Frankrike heter det Pate de Coing,gjord med honung blir det Cotignac Orleanais.
I Spanien är namnet Carne de Membrillo och i Portugal blir det Ladrilhos de Marmelo.
Det är tydligen en upskattat godbit.


Het was slecht weer maar dit viooltje trok er zich niets van aan.
Ute var det dåligt väder men den här lila blomma brydde sig inte om det.


Nu is het huis afgesloten voor de winter. de tuin ligt klaar om ook eventuele strenge kou het hoofd te bieden en om in het voorjaar weer tot leven te komen.
Huset är låst nu för vintern. Trädgården ligger färdig att värna sig mot kylan och för att vänta tills våren kommer.


Deze foto laat een stukje van de bloementuin zien.
Bilden visar en del av blomsterrabatten.



2 opmerkingen:

Maria zei

Hej!
Kvitten har jag hört talas om, men aldrig sett i verkligheten och inte heller smakat. Ser ut som päron på bilden.
SÄkert gott med allt du ordnat!

Tack för kommentar hos mig för ett tag sedan. JAg har haft så mycket att göra på sistone så jag hinner titta in till dig först nu...

C De-sign zei

Åh...så gott... jag brukar alltid köpa det i Spanien och äta med en vällagrad Manchego ost!!!! Såååååååå gott!!!!! Härligt att ägna sig åt sådant arbete! och inga nya påfund heller....... Skönt att din Franska trädgård nu kan vintervila.. sedan kommer ni ju igen till våren! Stor Kram fr C