zondag 13 juni 2010

Fête des voisins.

Ons jaarlijkse burenfeest is weer achter de rug. In ons geval is het meer een vriendenfeest.
Het is om de beurt bij iemand thuis en van te voren wordt afgesproken wie waarvoor zorgt.
We beginnen om 12 uur s'middags met het "Apero" en dat neemt de nodige tijd in beslag.
De mannen bij de mannen en ,uiteraard, de vrouwen bij elkaar.

Vi har haft årets "grannarna's fest". I vårt fall är det mer vännerna's. Man turas om med värdskapet och avtaler i förväg vem som lagar vad.
Vi börjar klockan 12.00 med en "apero". Det tar sin tid. Männen och kvinnorna var för sig.

Na geruime tijd neemt men plaats en komt het voorgerecht. Bijna iedereen heeft,behalve dat wat was toegezegd,ook nog iets anders meegebracht. Er is dan ook veel keus.

Efter en ganska lång tid sätter man sig till bords och kommer förrätten. Nästan alla har, bortsett från det man sa att man skulle, lagat något mer. Det finns mycket att välja.

Omdat er zeer lang getafeld wordt kreeg de zon de kans om op het terras te komen.
Man sitter länge till bords och solen ficken schans att nå terrassen.
Na voorgerecht(en), hoofdgerecht(en), kaas, dessert en koffie met is het 17.00 uur gworden. Nu gaan de dames een wandelingetje maken. Men kuiert op z'n dooie gemakje door het dorp. Kletst wat en roddelt soms. Ik leer allerlei nieuwe dingen over ons dorp.
De mannen spelen Pétanque (Jeu de boules).
När man har intagit både förrätt, huvudrätt, ostbricka, dessert och kaffe med... har klockan hunnit bli 17.00. Nu är det dags för damerna att ta sig en promenad. Det går otroligt långsamt. Man pratar (ibland lite skit om någon) och jag lär mig en del nya saker om byn.
Männen spelar Pétanque (Jeu de Boule)
Om een uur of zeven begint men weer met een aperitief en daarna nuttigt men de resten.
Die resten zijn nog steeds zeer overvloedig.
Een en ander is natuurlijk gepaard gegaan met het nuttigen van de nodige dranken.
De avond eindigt met champagne, taart en gezang.
Even voor 23.00 uur gaat men naar huis. Als het later wordt moet je je zaklantaarn bij je hebben want om 23.00 gaat de straatverlichting uit en dan is het aardedonker.
Volgend jaar is het onze beurt om te ontvangen.
Op deze manier gaan alle feesten. Of het nu het feest van de jagers, een doopfeest, een familiediner of wat maar ook. In het begin was het even wennen dat je met zo'n uitnodiging de rest van de dag van de straat bent.
När klockan blir 19.00 börjar man igen med en aperitiv och sedan äter man det som är kvar. För det meste är det ganska mycket.
Naturligtvis har vi åtnjutat en hel del att dricka. Kvällen slutar med tårta, champagne och visor.
Strax före 23.00 är det dags att gå hem. Blir det senare behöver man sin ficklampa för här släcks gatubelyssning klockan 23.00 och sedan är det kolsvart.
Nästa år är det vår tur att vara värd.
På det här visat blir det med alla fester. Om det nu handlar om jägerna's fest, en dop eller en familjemiddag eller vilket som.
Det tog lite tid att bli van med det och veta att det skulle ta resten av dagen.

9 opmerkingen:

Birgitta zei

Ja, det var ett väldigt festande, men jag kan tro att det är trevligt att ta sig tid och umgås med sina grannar och vänner i ett långsamt mak. Oftast ska allting gå så fort för att ila vidare till nästa ställe. Men jag skulle nog också ha svårt att vänja mej vid denna sortens umgänge iaf inte så ofta. Man blir ju proppmätt genom att bara läsa allt ni åt. Ha det gott, kramar Birgitta

Haakmeisje zei

Jag håller med Birgitta, nog borde vi ta oss mer tid för varandra men också äta lite mindre...
Kram, A.

ansepanse zei

vad trevligt det låter! och fint väder hade ni också
kramar

Tigris Predikantan zei

Ja, många timmar blir det. Gäller att man inte har en "galengranne" som jag har *ler*!

Black Iris zei

Ojoj!!!
Det var ett långt kalas det.
Hoppas bara det var trevligt på alla sätt.

Maidi

Tigris Predikantan zei

Ha,ha ... då har vi det ungefär lika. Galnafamiljen hotar ständigt och jämt med polisen ... det är bara det att de gör bort sig för alla grannar nu, knappt ngn som står ut med de .. men vi har de intill, inga andra bor nära med sin tomt mot de. Egentligen är det trist att behöva ha det så.

Anjas Hill zei

Här i Göteborg kallas liknande fest för gårdsfest. När jag bodde inne i Gbg:s gamla stadsdel Majorna, hade vi likande fester både på våren och på hösten.
Det ser riktigt trevligt ut hos er!/Anja

Unknown zei

Så underbart att höra om andra seder och bruk. Tack för detta härliga inlägg!
Ha det gott,
Charlotta

Galtholmen zei

Vi hade något liknande här för ett tag sedan, men vi kallade det cykelfest. Det blev lottning om vem som skulle laga vad, o vart man skulle åka. Varje rätt åt man hos en ny familj, o däremellan cyklade vi till varandra. En jättetrevlig dag, som avslutades med gemensam fika i klubbstugan med dans o avslappnat tjat.
Kram
Ulrika