vrijdag 3 september 2010

Perzikwijn / Persikovin

In onze tuin staat een perzikboom. Het is een "Peche de Vigne"(wijnperzik).De foto is van het voorjaar. Nu hangt de boom vol vruchten.

I vår trädgård står ett persikoträd. Sorten är en "Peche de Vigne" (vinpersika). Bilden är tagen i våras. Nu hånger det massor med frukt i det.
Deze perzik is pas eind september rijp. Ziet er ook ander uit dan een gewone. De kleur is donkerder en vanbinnen is hij donkerrood.

Den här sorten är ganska sent. Inte förrän slutet av september.
Frukten är mycket mörkare än den vanliga och köttet är mörkröd.
Men maakt er een aperitiefwijn van.
Van vrienden en buren heb ik een aantal verschillende recepten maar het beste kreeg ik van Marcel.
Wat je nodig hebt zie je op de foto. Ja goed gezien! Je maakt het met de blaadjes van de boom.
40 Blaadjes per liter witte of rose wijn, suiker en alcohol voor fruit.

Man brukar göra ett aperitifvin av det. Av vänner och grannar fick jag flera olika recept men det bästa(hittills) fick jag av Marcel.
Vad som behövs ser man på bilden. och visst ser du rätt. Man behöver trädens blad.
Man tar 40 blad till varje liter vit- eller rosevin, socker och alkohol speciellt till frukt.
Dit moet je 40 dagen ,elke dag, schudden en daarna zeven en in flessen gieten.
Als je er dan nog een tijdje af kunt blijven wordt het nog lekkerder.

Det här ska man skaka om varje dag i 40 dagar. Sedan sila bort bladen och hälla på flaskor.
Om man kann låta bli är det ännu godare om det får stå ett tag till.
Fijn weekend!

Trevlig helg!

8 opmerkingen:

Haakmeisje zei

Lekker aan de drank zie ik, zelfs ik zie de fotos bovenaan driedubbel...Goed gedaan. Kram, A.

Birgitta zei

Åh, så läckert det verkar med persikovin, det har jag aldrig druckit, men skulle verkligen inte ha något emot att prova på.

Ha det gott och smutta lite på vinet när det är klart, kram Birgitta

Black Iris zei

Det låter jätte-smaskigt. Synd att inte Persikor är så vanligt i svenska trädgårdar.
Jag har i alla fall gjort persiko-kyckling idag men till det ska man använda inlagda persikor.

Kram Maidi

Tigris Predikantan zei

Låter gott. Har själv en likör med körsbär som skulle skakas varje dag en tid och sedan låta stå några månader innan man silade bort bären .. så står det på receptet: glöm den gärna i några månader ... det har gått 2 år och än har jag inte silat ...
:)

Anja zei

Hejsan Anje!

Oj, så gott det låter! kan du inte skicka ett smakprov till mig;)))? (Alltså: jag skojar naturligtvis!)/Anja

Efwa i Provence zei

Det låter gott!
Du har en utmärkelse att hämta hos mig.

Birgitta zei

Tittar in för att önska dej en trevlig och fin helg. Och som svar på din fråga om det går att åka båt över sjön till mitt barnbarn, så går det bra, men det är enklare och går fortare landvägen med bil, de bor bara cirka 8 km ifrån mej.

Kramar och ha det gott, Birgitta

N I N N I zei

Härligt med ett eget hus och trädgård och kunna plocka frukter så där... menar mer söderut än vi bor ... (Åland)