zondag 21 november 2010

Kerstbazar / Julbasar

Drie dagen lang is het kerst in de Zweedse Zeemanskerk in Rotterdam. De jaarlijkse kerstbazar wordt gehouden. Het mooie ,oude gebouw is helemaal in kerstsfeer gebracht. Veel vrijwilligers hebben hard gewerkt om alles ,volgens jarenlange traditie, in orde te krijgen. Er is genaaid, gebakken, ingekocht, geprijsd en alle meubelen in het huis zijn verplaatst en daar zijn lange tafels en stellages voor in de plaats gekomen.
In de bibliotheek kun je kaarsen, kerstmannetjes in alle soorten en maten en veel kerstversieringen kopen. Naar zweedse traditie zijn rood en groen de kerstkleuren.
In de hal is een tombola met heel mooie prijzen.

Tre dagar är det jul i Svenska Sjömanskyrka i Rotterdam. Det är dags för stora julbasaren. Det vackra, gamla och stora huset är julpyntat från golv till tak. Många har hjälpt till att få allt i ordning efter gamla traditioner. Man har sytt, bakad, köpt in, prissatt och ,inte minst, burit ut alla möbler och istället byggt upp långbord och hyllor ,fått in julgran och dekorerat trapphuset.
I biblioteket får du köpa ljus, tomtar och julpynt.
I hallen står Tombolan med jättefina priser.
In de grote kamers boven wordt zweeds textiel verkocht en een deel zelfgemaakte dingen. Het hele jaar door werkt op maandag een groep vrouwen hier aan.

På övre våningen ,i samlingssalen, säljer vi svensk textil ( bl.a.Ekelunds). En del saker syr vi själva. Varje måndag,året runt, samlas syjuntan.Vi har trevligt, syr, pratar(förstås) och äter en god lunch.

Een ander tafel biedt papierwaren aan. Adventskalenders, zweedse kalenders, servetten en veel typisch zweedse kinderboeken en spelletjes.
Mittemot textilen står pappersvarorna. Barnens julkalender går åt snabbt, Sverigealmanackan är populär också. Servetter,juletiketter, jul(och andra) kort, barnböcker m.m.
Natuurlijk wordt er ook zweeds glas verkocht.
Naturligtvis säljer vi svensk glas.

En niet te vergeten: Veel zweedse etenswaren (die niet bij Ikea te koop zijn).
Och inte att förglömma: Svenska matvaror (som inte finns på Ikea).

De kerkzaal is veranderd in een cafetaria. Daar worden heerlijk belegde boterhammen, taarten ,kaneelbroodjes en kofie en thee verkocht. Er is te veel om allemaal te noemen en alles is zelfgemaakt.
Kyrksalen har förvandlats till cafeteria. Vi erbjuder smörgåsar, olika sorters tårta, kanel och saffransbullar, och mycket mer. För mycket att nämna allt men det är bara hemgjort.

Lena, de domineesvrouw, speelt piano en zingt. Er klinken dus steeds zweedse kerstliedjes.
Lena, vår prästfru, spelar piano och sjunger väldig bra. Alla svenska julsånger får besökarna höra.
Een als Lena niet speelt is er een zweedse "speelman" die zorgt voor een zweedse muziek op de achtergrond.
När inte Lena och andra körleder sjunger har vi en spelman som spelar svenska låtar.

Vermoeiende maar ontzettend leuke dagen.
Vandaag rust ik uit. Morgen moet alles weer opgeruimd.
Iedereen een heel fijne zondag.
Det var tröttsamt men underbart trevlig.
Idag vilar jag. I morgon ska vi städa.
Önskar er en fin söndag. (I morse var det väldigt dimmigt men nu har solen kommit fram.)

12 opmerkingen:

ansepanse zei

vad mycket fint det finns på bilderna, jag får riktigt julkänslor när jag tittar på dem, ja idag får du vila efter en sådan dag :)
ha det gott vännen - kramar

Annelis hantverk zei

Vilken julstämning och så mycket fin försäljning av hantverk och presenter! Härligt med sådan gemenskap! Gamla julsånger är ju för underbara också, denna tid före jul!
Ha en bra dag!

Haakmeisje zei

Wat hebben jullie weer hard gewerkt. Geniet van de rust. Kram, A.

Birgitta zei

Ja, då var det dags igen för en fest, så trevligt det ser ut med alla utsmyckningar och den julpyntade kyrkan. Trevligt med försäljning och med matvaror som man kan köpa. Har inte själv varit iväg på någon julmarknad än, men om två veckor blir det en stor marknad vid gruvan som jag ska besöka.

Kramar och ha det gott, Birgitta

Galtholmen zei

Vad mysigt det ser ut... förstår att det är extra mysigt att ta fram de svenska jultraditionerna när man inte bor i Sverige. Känner igen det inte minst från när jag själv bodde i England. Då blev jag riktigt nostalgisk.

Kram o ha en bra Advent/
Ulrika

ansepanse zei

Sv: du är så välkommen till Sverige och pulsa i snö om du vill :) kanske ses vi i en snödriva :D
blir det aldrig riktig vinter där du bor då?
ha en fin dag vännen - kramar

ansepanse zei

Sv: då får du klä på dig varmare byxor så att benen inte ställer till det för dig vännen
känns konstigt att tänka att du bor så att du nästan aldrig har riktig vinter
ha det gott vännen - kramar

Anjas Hill zei

Oj, oj så mycket fint! Julstämningen verkar vara redan på topp!
Tänk så mycket det betyder att på detta sätt hålla hemlandets traditioner vid liv. Varför är det så svårt att acceptera (så som man gör bla i Sverige och i Finland) att alla som bor utomlands som invandrare eller flyktingar har samma behov?
Tänk att folk är så rädda för andra traditioner än sina egna./Anja

Unknown zei

Vilken härlig julmarknad du är med och ordnar! Ser verkligen underbart ut:) Tack så hemskt mycket för alla fina ord och kommentarer hos mig. De värmer mitt blogghjärta, nu när snön och blåsten viner runt husknuten:)
Ha det gott!

Black Iris zei

Vilken härlig gemenskap ni verkar ha där hos dig. När många hjälps åt är det ju så roligt, och vad mycket fint ni ser ut att ha.
Jättemysigt.

Kram Maidi

ansepanse zei

Sv: det ni har är ju en rå kyla och jag håller med om att den kan vara ännu kallare
ha en fin fredagkväll - kramar

Merja zei

Oj där fanns det mycket gott och smått! Kul med julbasar:)