donderdag 25 augustus 2011

De appelboom / Äppleträdet

Dit jaar is een fantastisch appeljaar. Overal hangen de bomen vol. Zo ook onze oude appelboom. Het is een late appel die pas rijp is eind oktober.
De takken hangen laag maar de boom is zo groot dat hij moeilijk te stutten is en van de week gebeurde waar we al bang voor waren.
Det här året är ett otroligt bra äppleår. Överallt dignar träden och det gör vårt gamla träd med.Det är ett ganska sent äpple. Inte färdig förrän i slutet av oktober.
Grenarna hänger lågt men det är omöjligt att sätta stöd för trädet är för stort och i veckan hände vad vi befarade.
Een gigantische tak was afgebroken. Dit is een deel van de tak die tegen de mirabellenboom aanligt. Ik ben een halve dag bezig geweest om alles op te ruimen. Er kwamen 10 emmers met (onrijpe) appels af en een massa takken en bladeren. En dat tijdens een hittegolf (die middag werd het 39 graden) maar in de schaduw van de boom was het goed uit te houden.
En jättestor gren hade brutits av. Det här är en del av grenen som ligger mot mirabelträdet. Det tog mig en halv dag att få bort allt. Det blev 10 stora hinkar med långt ifrän färdiga äpplen och en massa grenar och bladverk.Och allt detta medan vi hade en värmebölja(på eftermiddag blev det 39 grader) men i trädets skugga gick det bra.

Hier zie je de breuk en de rest van zijn prachtige en machtige takken. En nu maar hopen dat het bij deze ene tak blijft.

Här ser du var den gick av och resten av trädets stora och mäktiga grenar. Nu håller vi tummarna att det bara blir den här grenen.

Fijne dag morgen. Hier is het na een flinke onweer- en regenbui weer lekker weer.

Önskar en fin dag i morgon. Efter äskan i morse och mycket regn är det ganska behagligt igen.
17 opmerkingen:

Willy zei

Hoi Anje, hopelijk blijft het bij die éne tak, wat ook al jammer is.
Wat een werk had je er nog aan.
Fijn weekend alvast, groetjes

Annelis hantverk zei

Ja det var ett mäktigt äppelträd! Synd att grenar går av och det blir mycket jobb. Det blir att sylta o safta äppel nu så småningom.
Ha en fin helg!

ansepanse zei

vi har också några gamla äppelträd som blivit stora, särskilt ett som vi aldrig klippt eftersom det redan var mycket stort när vi köpte det här huset, synd att en så stor gren gick av, men jag tror nog att trädet klarar sig bra ändå
Sv: nejdå :D matte är alls inte söt :)
bamsekramar vännen

Antje uit Urk zei

Nou, ik hoop het met jullie mee, want 10 emmer van 1 tak....dat ik geweldig! Van mijn stoofperenboompje kwamen 8 volle emmers en dat vond ik al veel, maar daar ga ik nog over bloggen als web-log het weer doet!
lieve groetjes uit Urk

ansepanse zei

Sv: många barn eller de flesta som träffar på Nemo och Sluggo "dyker" på Nemo på en gång, de faller nog för hans fina yttre, ändå är det Sluggo som är den som är lugnast
här har vi det varmt och kvavt och det har åskat en hel del redan idag
bamsekramar vännen

Ingela zei

Hej surfade hit via C design, så hamnade man i Nederländerna då och rakt ut i äppellunden ;-)
Vad härligt med mycket äpplen som an kan göra så mycket gott av. Faktiskt då du säger det har vi betydligt fler frukter på vårt äppelträd än förra året.

Åska ja det känns som om den är på väg hit. Det är mörkt och väldigt kvavt. Natten som gick åskade det visst på andra skånekusten.

Kul att hamna här välkommen till Hållplats Åhus om du vill!

Hälsningar Ingela

Johanna Zweden zei

Wat jammer.
Wij hebben veel appelbomen in de tuin, maar we hebben maar 2 appels, ondanks de vele bloesem.
Groetjes Joke

ansepanse zei

Sv: jo, björnbär är jättegott, har du det i trädgården? jag skulle också vilja ha björnbär här
vi plockade minst lika mycket svamp till idag, jag fryser ner min svamp
här regnade det på förmiddagen sedan var det lite bättre på eftermiddagen mot kvällen regn igen
bamsekramar vännen

Tina zei

Hej!

Trillade in här via Ingela på Hållplats Åhus.... ;o)

På min enorma (med nordiska mått mätt..)vildvuxna tomt finns det inga äppelträd att tala om. Ett par små, självsådda tror jag, som inte ger nån frukt.

Men sen finns det 3 äppelträd som växer precis utanför tomtgränsen. Grenarna hänger över min tomt ;o) så jag har adopterat dom eftersom det är ödetomter som träden växer på..

Tycker att man kan göra så ;o))

Hälsningar från Åland, det lilla paradiset mellan Sverige och Finland.

ansepanse zei

Sv: visst är det mysigt med djuren i sängen, jag njuter av att ha dem där och jag tror nog att de också älskar det
vi har inte haft mer än runt 15 grader idag och det har varit regnskurar hela dagen
bamsekramar vännen

Susilull zei

Så roligt att du hittade till min blogg - nu jag till din!
Lycka till i min utlottning!

ansepanse zei

Sv: låter härligt med en utedag men jag har inte haft samma tur med vädret, det har varit regnskurar men jag lyckades mellan skurarna att plocka aroniabär och frysa in
bamsekramar vännen

Birgitta zei

Förstår att det inte är så kul att ta vara på äpplen i en sådan värmebölja och särskilt inte när ett träd brutits itu, men det blir mycket äppelkaka förstår jag.

Det låter verkligen varmt där hos dej, här var vi mer måttliga dagar med 16-17 grader, skönt och med lite sol så är det härligt att få vara ute och plocka svamp eller vara i trädgården.

Ha det gott, kramar Birgitta

ansepanse zei

Sv: jaså det är i nästa vecka ni åker hem till Holland igen, tiden går fort, jag tyckte inte det var längesedan du sa att det var fem veckor kvar, förstår att det känns jättekonstigt att ta bort sommarblommorna redan
ja, har alltid korsord tillhands också och även sudokun
bamsekramar vännen

Anjas Hill zei

Hejsan Anje!

Det där äppelträdet måste beskäras så att den kan bära frukten utan att grenar går av. Brutna ställen i trädet blir lätt ett bo för svampangrepp vilket vore synd för så vackert träd.
39 grader? Jag svimmar!Det finns inte ett skuggande träd i hela världen som skulle få mig att vilja jobba fysiskt! Vad du är duktig som orkar1/Anja

Johanna Zweden zei

Hej Anje.
Had je logje al gelezen, maar wil je even laten weten dat ik ben overgestapt op bloggers.
Afgelopen zaterdag was het opeens hier 31 gr, nu weer terug naar herfst met veel regen. Maar wel volop zon.
Groetjes Joke

ansepanse zei

Sv: vad bra att man kan gå till apoteket och fråga om man är osäker på svampen, jag plockar och bara kantareller och trattisar för där kan man ju inte ta fel, vi var och plockade idag också
bamsekramar vännen