donderdag 20 januari 2011

Cointreau

De laatste tijd heb ik veel opgeruimd. Leuke,minder leuke en verrassende dingen kom je dan tegen.
Eén van de dingen die ik al heel lang niet kon vinden was een recept van een sinaasappellikeur die erg lekker en heel eenvoudig is. Ik blij en ben het meteen gaan maken.
Hier het recept voor ongeveer 1 liter likeur:
3 sinaasappels
1/2 kaneelstokje
1 kruidnagel
150 gram suiker
3/4 liter inmaakbrandewijn
Jag har den sista veckan städat ordentlig i lådor och skåp. Har hittat allt möjligt. Både roliga och mindre roliga saker men även några överraskningar.
En av sakerna jag hittade är ett recept på appelsinlikör som jag har letat efter länge. Mycket gott och enkelt. Här är receptet för ca. 1 liter likör:
3 appelsiner
1/2 kanelstång
1 kryddnejlika
150 gram socker
3/4 liter brännvin(till inläggningar)
Maak een pot van 1 liter goed schoon en laat drogen op een doek.
Schil de sinaasappels, snijd ze in plakken en leg in de pot.
Voeg kaneelstokje,kruidnagel en suiker toe.
Giet de brandewijn erop en sluit de pot.
Ca. 6 weken laten staan en 1 tot 2 keer in de week goed schudden.

Rengör en 1-litersburk och låt torka på en duk.
Skala appelsinarna, skär dem i skivor och lägg i burken.
Lägg också kanelstång, kryddnejlika och socker i burken.
Häll i brännvinet och sätt på locket.
Det ska stå 6 veckor och skakas en eller två gånger i veckan.
Na 6 weken de inhoud zeven en op fles doen.Proeven of er eventueel nog wat suiker bij moet.
De likeur is nu klaar om te gebruiken maar wordt lekkerder als hij nog even mag staan.
Proost en een fijne dag!


Efter 6 veckor silas innehållet och hälls på flaska. Smaka av och tillsätt eventuellt lite extra socker.
Likören är färdig att dricka men den blir ännu godare om den få stå lite till.
Skål och en fin dag!

15 opmerkingen:

Anelias hantverk zei

Det är skönt med storstädning och så mycket nostagi du hittat från din barndom! Så fin likör det blir sen när du har allt klar!
Skål och må gott!

Madame C zei

Åh, så gott det låter! Det där måste ju naturligtvis provas. Tänk den som hade egenodlade apelsiner till sin hemmagjorda likör:)

Willy zei

Dit ken ik niet, doet me denken aan Boerenjongens en Boerenmeisjes, maar daar eet je de rozijnen en abrikozen ook op.
Groetjes

Tigris Predikantan zei

Önskar dig en trevlig fredag!
;)

ansepanse zei

nog hittar man allt möjligt när man storrensar
Sv: jag har inget speciellt märke på mina jeans och då är det ju svårare att hitta sådana som passar, jag vill ju heller inte att de ska kosta alltför mycket
ha en jättefin fredag - kramar

ansepanse zei

Sv: nej, våren är inte på ingång här inte, vi har många minusgrader här och det ska det vara i flera dagar framöver åtminstone
önskar dig en fin fredag - kramar

Birgitta zei

Så roligt att göra sin egen likör och gott antar jag det blir också, rena varor som man vet vad det innehåller. Tack för tipset, kanske nåt som är värt att prova som smaksättning till makens hemmagjorda, underbara goda glass.

Skönt att få ordning i lådor och vilka fynd det kan bli.

Ha det gott, kram Birgitta

Anja zei

Tack för det Anje! Det MÅSTE jag prova - Koskenkorva kan få en ny identitet i hop med apelsinerna;)))!
Kippis (skål på finska)!/Anja

Black Iris zei

Verkar inte som om min kommentar gick iväg men jag tackar för receptet och ska absolut prova det.

Kram Maidi

C De-sign zei

Vad mysigt du har det... med att städa i skåp och gömmor och samtidigt minnas.... underbara kort på dina föräldrar! Håller med dig om att de gamla svart vita och sepia färgade korten är underbara.... Jag ska ju städa i ordning här tills du kommer..... hihi.... Låter som ett bra likörrecept, men för mig nu gäller helt utan socker... jag håller på med kost och hälsa...ska bli superfrisk! Men lugn ...du kommer att serveras god mat som vanligt...!!!!! Ha en fin söndag! Kram fr C

Anje zei

Wat een heerlijk recept. Ga je in het voorjaar ook met een Rumtopf aan de slag? Het hele plukseizoen mooi fruit sparen en in de winter een prachtige pot lekkers hebben???
600 gr aardbeien, 600 gr kersen, 600 gr abrikozen, 600 gr perziken, 600 gr mirabellen, 600 gr pruimen, 600 gr peren, 600 gr blauwe druiven, 600 gr witte druiven, 600 gr ananas, 1.5 l rum (54 0/0), 1 kg suiker.
We gaan vast jolige blogjes schrijven als we deze recepten allemaal gaan maken.
Lieve groetjes Anje.

Merja zei

Apelsin är min favorit frukt och likör gillar jag. Måste nog prova ditt recept:)
Ha det gott!

ansepanse zei

Sv: värken i den gipsade armen är borta, det känns bara lite, men jag har sådan värk i ryggen istället, jag har haft besvär med att komma in i vissa bloggar jag också, något strul någonstans helt enkelt
ha det gott vännen - kramar

ansepanse zei

Sv: inte behöver du tycka synd om mig men tack för att du bryr dig
ha det gott vännen - kramar

Gela zei

ÅÅÅ det skulle jag vilja göra. Får komma ihåg var jag såg receptet. Eller jag försöker spara det med mitt minne så försvinner det ut i cyberrymden annars. Kram