dinsdag 12 juni 2012

l'Histoire de Mon Jardin

Eind augustus 2002 zag ik Mon Jardin voor de eerste keer.Het huis stond al een paar jaar leeg en de eigenaar kwam één of twee keer per jaar om het gras te maaien en de ergste rommel op te ruimen.
Hier laat hij mij de tuin zien.

I slutet augusti 2002 såg jag Mon Jardin för första gången.Huset hade stått tomt några år och ägaren kom en eller två gånger om året för att klippa gräset och röja det värsta.Här visar han mig trädgården. 
Februari 2003 konden we de sleutels gaan halen want het huis en de tuin waren van ons. Het was nog te vroeg in het jaar om aan de tuin te beginnen en we moesten eerst het huis bewoonbaar proberen te maken. Want dat was nogal vies.
Kan dit echt nog iets worden?

Februari 2003 hämtade vi nycklarna för huset och trädgården hade bytt ägaren och det var vårt.Det var för tidigt att sätta igång med trädgården och vi var tvungna att jobba i huset. Det var mycket lortigt,för att inte säga  ganska äckligt.
Kan det här verkligen bli något?

Begin april ging H. erheen met de bedden die we daar liever hadden dan het bed dat er stond.En het bleek dat er in ieder geval veel bollen te vinden waren.
Veel gele en rode tulpen.

I början på april körde H. ner med sängarna som vi skulle ha istället för den som fanns.Det visade sig att det fanns en hel del lökväxter.
Massor med röda och gula tulpaner.

En narcissen.

Påskliljor.

Een vrolijk bloeiend forsythia.

En underbar blommande forsythia.

En veel lelietjes van dalen.

Lilje konvaljer.

 Een paar seringenboompjes.

 Några syrenträd.

Het grasveld was altijd moestuin geweest totdat de oude bewoner het niet meer kon en zijn kinderen  er een grasveld voor in de plaats lieten komen. Rechts is de moestuin te zien van onze buurman.

Gräsmattan hade varit grönsaksland men när den gamla mannen som bodde här inte klarade den längre bytte hans barn till gräsmatta.Landet till höger är grannens.

De oorspronkelijke opzet van de tuin moesten we handhaven. Het terrein loopt omhoog en er zijn muurtjes gebouwd zodat niet alle grond verschuift bij regen.
 In de meivakantie kon ik een klein stukje schoonmaken en de dahlia's planten die ik voor mijn verjaardag had gekregen.

Vi var tvungen att behålla den gamla indelningen. Terrängen är inte plant och dem har byggt små murar så att inte allt spolar bort.
När vi hade majlov kunde jag rensa en liten bit och plantera dem dalior som jag hade fått i födelsedagspresent.

Toen in juli de zomervakantie (en mijn pensioen)begon kon ik aan het werk.Decimeter voor decimeter heb ik omgespit. Het onkruid eruit gehaald en de planten die er nog waren bij elkaar gezet.Zomer 2003 was zeer warm en ik werkte van s'morgens heel vroeg tot hooguit 10.00 uur. Daarna was het veel te warm.Maar het begin was er.

När i juli sommarlovet började( och jag blev pensionär)kunde det stora arbetet ta sin början. Decimeter efter decimeter rensades från ogräs och dem plantor som fanns fick stå någon annanstans så länge.Sommaren 2003 var otrolig varm och jag jobbadefrån tidig till klockan 10 för sedan var det för varmt.Men början fanns.
Natuurlijk moet je ook ergens lekker kunnen zitten en we waren er al meteen achter dat naast het bouwvallige schuurtje de ideale plek was.Er lagen wat stenen en er stond een roestig tafeltje.Het hoekje heeft de nodige veranderingen ondergaan en het is onze favoriete plek.

Det är klart att vi skulle ha ett ställe var man kan sitta och njuta och vi upptäckte direkt att bästa stället var bredvid den fallfärdiga boden.Där låg några plattor och stod ett rostig bord. Efter en del ändringar är det vårt favoritställe.

Er waren genoeg verrassingen.

Och hela tiden fick vi små överraskningar.

En als we dan die eerste zomer op ons terrasje zaten zagen we dit. De roos en de kogeldistel stonden er al en een zakje zaad van riddersporen helpt ook voor een bloemrijke tuin.

Om vi då den första sommaren satt på lilla terrassen såg vi det här. Rosen och trädet fanns och en näve frö av riddarsporren gjorde sit till.

Deze foto is  een paar weken geleden en genomen vanaf ongeveer dezelfde plaats als de tweede foto. Verschil???

Den här bilden tog jag för nägon vecka sedan på ungefär samma plats som andra bilden.
Skilnad???
18 opmerkingen:

Willy zei

Hej Anje, wat hebben jullie er een paradijsje van gemaakt. Het was al het werk wel waard. Geniet ervan.
Kram,

Annelis hantverk zei

Så roligt att läsa om ditt Mon Jardin. Så mycket jobb och så spännande med alla blommor som kom fram litet här och där. Men vilket paradis ni fått ...helt underbart.
Njut och ha det så skönt där!
Kram!

Le petit jardin zei

Snublade in på din sida och fick en sådanhärlig wow känsla över att flytta bort från Sverige,hitta ett drömställe..eller som jag förstår två :) . Spännnade och härligt med alla blommor som poppar upp.
Kommer gärna tillbaks till dig

Kram Kajsa

Johanna Zweden zei

Wat een enig verhaal, nu geniet daar maar volop want het ziet er allemaal schitterend uit
Groetjes Joke en een fijne dag

Anjas Hill zei

Vilket härligt inlägg Anje! Visst är skillnaden fantastiskt stor och du har verkligen skapat ett paradis i ditt Mon Jardin!
Tänk så bra det är att dokumentera de olika faserna av utvecklingen.
Men, ett visste jag redan: Du är mycket duktig och kreativ så att jag är inte alls förvånad över den stora skillnaden från 2003 och nu./Anja

Black Iris zei

Ett så underbart inlägg om din trädgård.. Så roligt att du har före- och efter-bilder också..Det brukar jag också vilja ha.
Ni har ju fått till ett Paradis där..

Kram Maidi

ansepanse zei

vilken härlig berättelse om ditt paradis på jorden :) jag har också en jättestor Forysthia-buske och några små :) hur stor är din trädgård? vår är 2.867 kvm
Sv: nja, solen som var framme på förmiddagen har nu försvunnit igen, jag hoppas att den kommer tillbaka men det är ganska igenmulet därute
kramar vännen

Haakmeisje zei

Geweldig gedaan! Ik blijf onder de indruk dat je in die puinhoop een mooie tuin zag! Mag je bij mij ook een keer komen doen....Kram, A.

Anoniem zei

Het blijft zwoegen in onze Franse tuinen. Maar het wordt dan ook wel een paradijsje (zeker bij jou).

Ingela zei

Vilken härlig trädgård och vilken härlig berättelse!!!

Solstrimmor zei

Tack för att du berättade om ditt paradis. Har undrat lite hur ni hamnade där. Och så fint ni har gjort det! Mycket arbete som gett resultat.

Trevlig torsdag. Kram Eva-Mari

Anoniem zei

Het ziet er heerlijk uit. Wat een bloemenweelde. Ik geniet steeds weer van je tuinverhalen en steek er ook nog wat van op.
kram, Ria

Susilull zei

Så roligt att se förvandlingen av er trädgård! Kan tänka mig att ni lagt många timmars slit med att få det så fint! Men när man tycker något är roligt så går det!

ansepanse zei

Sv: idag skiner visserligen solen, än så länge får jag väl säga för jag vet ju inte hur vädret ska bli idag, men det är ingen speciell värme, nu kl 11 är det 12,7 grader och det är ju inte så mycket att hurra för
visst är det en Nelly Moser :) jag tycker den är så ljuvligt vacker
bamsekramar vännen

Anoniem zei

Wat een geweldige tuin hebben jullie er van gemaakt, complimenten hoor! Je ziet de liefde en aandacht die de tuin doet groeien en bloeien! Helemaal leuk om ook de eerste foto's er bij te zien, het is echt een reisje door de tijd geworden... Heerlijk logje, echt genieten van jullie paradijsje!

ansepanse zei

Sv: vad härligt med soliga dagar :)
jag sitter här i köket och har altandörren på glänt och just nu hörde jag hur det börjar regna därute :(
bamsekramar vännen

C De-sign zei

Vilket härligt inlägg... med lite bakgrunds historia! Hoppas nu att du njuter av dina dagar i din härliga "mon jardin"!!!!! Varm Kram fr C

ansepanse zei

Sv: idag känner jag mig bättre igen och någon utredning till lasarettet behöver jag inte åka på eftersom jag kollar mig väldigt noga härhemma och jag har ju insulinpump, det som har ändrats i min situation är att jag har haft diabetes så länge att mina känselnerver har blivit förstörda och då hinner jag komma till väldigt låga värden innan jag verkligen känner något
tack vännen och bamsekramar till dig